Jak wyłączyć śledzenie prywatności na Facebooku za pomocą 3 metod

Czy chcesz wyłącz śledzenie na Facebooku Twoja informacja? Facebook to jedna z największych platform mediów społecznościowych. Chociaż oferuje wygodny sposób łączenia się z przyjaciółmi i rodziną, zbiera również znaczną ilość danych osobowych od swoich użytkowników, w tym korzystanie z aplikacji, lokalizację, historię wyszukiwania i tak dalej. Facebook wykorzystuje te informacje do personalizacji reklam wyświetlanych użytkownikom. Mimo to wiele osób jest zaniepokojonych konsekwencjami tego gromadzenia danych dla prywatności. Rozważ wyłączenie śledzenia na Facebooku, jeśli jesteś jedną z tych osób. W tym artykule znajdziesz instrukcje krok po kroku, jak to zrobić.

Wyłącz śledzenie na Facebooku

Część 1. Jakie informacje może śledzić Facebook

Podobnie jak większość usług online, Facebook może śledzić różne informacje o swoich użytkownikach. To zawiera:

1. Informacje demograficzne: Facebook gromadzi informacje o twoim wieku, płci, lokalizacji, języku i inne dane demograficzne.

2. Aktywność online: Facebook może śledzić odwiedzane przez Ciebie strony internetowe, klikane przez Ciebie reklamy oraz treści, którymi się zajmujesz na Facebooku i Instagramie.

3. Informacje o urządzeniu: Facebook może gromadzić informacje o Twoim urządzeniu, w tym o systemie operacyjnym, sprzęcie i typie przeglądarki.

4. Dane lokalizacji: Facebook może gromadzić informacje o Twojej lokalizacji, w tym adres IP, lokalizację GPS i pobliskie punkty dostępu Wi-Fi.

5. Historia wyszukiwania: Facebook może śledzić Twoje wyszukiwania na swojej platformie oraz te, które przeprowadzasz na innych stronach internetowych, jeśli korzystasz z Facebooka podczas logowania.

6. Informacje kontaktowe: Facebook może zbierać informacje o twoich kontaktach, w tym ich nazwiska, adresy e-mail i numery telefonów.

Należy pamiętać, że Facebook zbiera te informacje, aby zapewnić bardziej spersonalizowane wrażenia i wyświetlać trafniejsze reklamy. Jeśli jednak martwisz się o prywatność, w następnej części znajdziesz trzy metody wyłączenia śledzenia twoich informacji przez Facebooka.

Część 2. Jak wyłączyć śledzenie na Facebooku, aby chronić prywatność

Facebook może zbierać dowolne dane z różnych działań na Twoim urządzeniu. Jeśli chcesz wyłączyć śledzenie Twojej prywatności przez Facebooka, istnieje kilka sposobów, które mogą Ci pomóc.

1. Zmień preferencje reklamy

Facebook będzie Cię śledzić, aby promować reklamy na podstawie Twoich preferencji. Możesz więc wyłączyć śledzenie aktywności Facebooka na swoim urządzeniu. W takim przypadku Facebook nie będzie promować reklam w oparciu o Twoje preferencje, co będzie chronić Twoją prywatność. Ale powinieneś wiedzieć, że nie zmniejszy to liczby reklam na Twoim Facebooku.

Na stronie internetowej

Krok 1:
Aby uzyskać dostęp do ustawień Facebooka, kliknij Zniżkowy strzałkę w prawym górnym rogu strony głównej Facebooka.
Krok 2:
A następnie kliknij Ustawienia przycisk. W menu po lewej stronie kliknij przycisk Reklamy na komputerze.
Reklama na stronie Facebooka
Krok 3:
Na Reklamy Strona ustawień, wyłącz przełącznik dla Reklamy oparte na korzystaniu przeze mnie ze stron internetowych i aplikacji.

W aplikacji na telefon

Krok 1:
Powinieneś także dotknąć Ustawienia w Twojej aplikacji na Facebooku.
Krok 2:
Następnie dotknij Reklamy w telefonie, aby uzyskać dostęp do preferencji reklam. I wyłącz Reklamy oparte na korzystaniu przeze mnie ze stron internetowych i aplikacji.
Preferencje reklam na telefonie

2. Zablokuj Facebookowi dostęp do informacji

To drugi sposób, w jaki możesz spróbować wyłączyć śledzenie przez Facebooka wszystkich informacji na twoim urządzeniu. Ale w ten sposób uniemożliwisz Facebookowi dostęp do jakichkolwiek danych i informacji w aplikacjach i witrynach internetowych.

Krok 1:
Na tej samej stronie na komputerze kliknij Zarządzaj swoją aktywnością poza Facebookiem przycisk. Spowoduje to przejście do strony, na której możesz wyświetlić dane gromadzone przez Facebooka z innych witryn i aplikacji oraz zrezygnować z nich.
Krok 2:
Po zaprzestaniu dostępu Facebooka do Twoich informacji musisz wyczyścić historię Facebooka w swojej witrynie lub aplikacji. Kliknij Wyczyść historię w menu po lewej stronie komputera.
Wyłączona aktywność na Facebooku

3. Zmień lokalizację na Facebooku

Istnieje inny sposób wyłączenia śledzenia lokalizacji przez Facebooka bez wyłączania dostępu do lokalizacji na urządzeniu. Możesz użyć Zmieniacz lokalizacji Aiseesoft AnyCoord sfałszować swoją lokalizację na iPhonie. Dlatego Facebook nie może uzyskać dostępu do Twojej prawdziwej lokalizacji w celu promowania spersonalizowanych reklam.

DowolnyKoord

Pliki do Pobrania

Aiseesoft AnyCoord

  • Ustaw lokalizacje na całym świecie, aby uniknąć dostępu do lokalizacji przez Facebooka.
  • Zadbaj o bezpieczeństwo konta na Facebooku podczas zmiany lokalizacji.
  • Przenieś lokalizację iPhone'a z niestandardową prędkością i miejscem docelowym.
  • Mają cztery różne metody zmiany lokalizacji na Facebooku.
Krok 1:
Najpierw należy podłączyć iPhone'a do komputera za pomocą kabla USB. A następnie, po uruchomieniu Aiseesoft, kliknij Start przycisk.
Kliknij przycisk Start
Krok 2:
Możesz wybrać metodę zmiany lub przeniesienia lokalizacji na Facebooku. Jeśli chcesz zmienić lokalizację, możesz kliknąć przycisk Zmień lokalizację przycisk.
Wybierz opcję Modyfikuj lokalizację
Krok 3:
Jeśli chcesz przenieść swoją lokalizację na Facebooku, pozostają Ci trzy metody. Możesz ustawić początek i miejsce docelowe i rozpocząć swoją fałszywą podróż.
Kliknij Rozpocznij przenoszenie

Po przeczytaniu powyższych kroków, jeśli nadal jesteś zainteresowany tym, jak ukryć geolokalizację, możesz dowiedzieć się więcej o jak sfałszować swoją lokalizację w Mapach Google.

Część 3. Często zadawane pytania dotyczące wyłączania śledzenia na Facebooku

Czy wyłączenie śledzenia na Facebooku wpłynie na reklamy, które zobaczę na platformie?

Tak. Wyłączenie śledzenia na Facebooku wpłynie na reklamy wyświetlane na platformie. Gdy śledzenie jest wyłączone, Facebook nie będzie już wykorzystywać danych o Twojej aktywności do personalizowania reklam. Oznacza to, że możesz zobaczyć bardziej ogólne lub mniej trafne reklamy.

Czy wyłączenie śledzenia na Facebooku zatrzyma gromadzenie wszystkich danych na platformie?

Nie. Wyłączenie śledzenia na Facebooku nie zatrzyma gromadzenia wszystkich danych na platformie. Facebook nadal gromadzi dane o Twojej aktywności na platformie, takie jak Twoje posty i interakcje, nawet jeśli śledzenie jest wyłączone.

Dlaczego powinienem wyłączyć śledzenie na Facebooku?

Dane użytkownika Facebooka są wykorzystywane do personalizowania reklam, ulepszania doświadczenia użytkownika i informowania algorytmów Facebooka. Niektóre osoby wyłączają śledzenie, ponieważ cenią sobie prywatność i nie chcą, aby ich aktywność online była monitorowana i analizowana.

Wnioski

Teraz musisz wiedzieć, jak to zrobić wyłącz śledzenie na Facebooku Twoja informacja. A jeśli tylko chcesz zmienić informacje o lokalizacji na Facebooku, Aiseesoft AnyCoord Location Changer może być najlepszym wyborem. Możesz nawet sfałszować lokalizacje w Mapach Google za pomocą AnyCoord. Nie musisz usuwać żadnych danych ani historii. Możesz więc zapisać swoje dane, uniemożliwiając Facebookowi dostęp do informacji o Twojej lokalizacji.

Co sądzisz o tym poście?

Doskonały

Ocena: 4.9 / 5 (na podstawie głosów 372)Śledź nas na

Ikona DisqusZostaw swój komentarz i dołącz do naszej dyskusji
DowolnyKoord pudełko

Aiseesoft AnyCoord może z łatwością pomóc Ci ukryć, sfałszować lub zmienić lokalizację GPS na dowolne inne miejsce. W razie potrzeby możesz nawet zaplanować trasę przejazdu.

Powrót do góry