Jak zarządzać i wyłączać usługi lokalizacyjne na iPhonie

20 września 2019 r.Nicole Jones
Jak wyłączyć śledzenie lokalizacji na iPhonie bez wiedzy innych? Zauważam, że wiele aplikacji ma wymagania dotyczące usług lokalizacyjnych. Prawda jest taka, że ​​wolę wyłączyć te usługi lokalizacyjne. Potrzebuję ich tylko podczas używania w określonych momentach. Jak mogę to zrobić?
Wyłącz usługi lokalizacyjne na iPhonie

Usługi lokalizacyjne na iPhonie i iPadzie zapewniają wiele korzyści i wygodę. Aby zlokalizować urządzenie z systemem iOS, możesz polegać na GPS, Wi-Fi, danych lokalizacji wieży komórkowej i Bluetooth. Te dane lokalizacji mogą zapewnić imponująco dokładną lokalizację na mapie.

Ale ostatnio, oprócz niektórych aplikacji mapowych, możesz się dowiedzieć, że prawie wszystkie aplikacje wymagają Twojej zgody na lokalizację. W rzeczywistości nie chcesz udostępniać im swojej osobistej lokalizacji. Czuje się, jakbyś cały czas śledził twoje przyjścia i działania, trochę denerwujące. Następnie jak wyłączyć usługi lokalizacyjne na iPhonie? A może po prostu wyłączyć śledzenie lokalizacji dla niektórych określonych aplikacji?

Część 1. Jak całkowicie wyłączyć usługi lokalizacyjne

W rzeczywistości dość łatwo jest wyłączyć usługi lokalizacyjne na iPhonie lub iPadzie. W pierwszej części pokażemy, jak całkowicie wyłączyć usługi lokalizacyjne. Oznacza to, że nawet Mapy Apple nie będą w stanie podać dokładnych odczytów Twojej lokalizacji. Pamiętaj, że nie możesz użyć „Find My iPhone”W tym przypadku.

Krok 1.
Odblokuj iPhone'a i otwórz aplikację „Ustawienia”.
Krok 2.
Przewiń w dół i dotknij opcji „Prywatność”. Następnie zlokalizuj i dotknij „Usługi lokalizacji”.
Krok 3.
Po wejściu do interfejsu „Usługi lokalizacyjne” możesz włączyć lub wyłączyć usługi lokalizacyjne, przełączając przycisk. Tutaj musisz upewnić się, że jest w stanie „Wył.”.
Usługi lokalizacyjne

W tym interfejsie można również znaleźć opcję „Udostępnij moją lokalizację”. Ta funkcja umożliwia udostępnij dokładną lokalizację iPhone'a do znajomych za pośrednictwem Wiadomości. Jeśli musisz pokazać komuś dokładne miejsce, w którym się znajdujesz, możesz go użyć.

Część 2. Jak zarządzać (włączać / wyłączać) usługami lokalizacyjnymi dla określonych aplikacji

W większości przypadków chcesz wyłączyć usługi lokalizacyjne tylko dla niektórych określonych aplikacji. Ta część pokaże ci, jak to zrobić szczegółowo.

Krok 1.
Włącz iPhone'a i przejdź do aplikacji „Ustawienia”.
Krok 2.
Przewiń w dół i dotknij opcji „Prywatność”. Następnie przejdź do interfejsu „Usługi lokalizacji” i upewnij się, że funkcja jest włączona.
Krok 3.
Teraz możesz zobaczyć wiele aplikacji wymienionych poniżej. Tutaj możesz przewinąć w dół, aby znaleźć aplikację, w której chcesz zamknąć usługę lokalizacji.
Krok 4.
Po dotknięciu aplikacji masz 3 opcje zarządzania śledzeniem lokalizacji: „Nigdy”, „Podczas korzystania z aplikacji” i „Zawsze”. W większości przypadków użytkownicy lubią wybierać opcję „Podczas korzystania z aplikacji”. Możesz wybrać jeden w zależności od potrzeb. Jeśli chcesz wyłączyć usługę lokalizacji, po prostu wybierz opcję „Nigdy”.
Opcja usług lokalizacyjnych

Część 3. Jak wyłączyć śledzenie lokalizacji używane przez samego iPhone'a

Oprócz wszystkich rodzajów aplikacji na iOS samo urządzenie iOS będzie również śledzić dane o Twojej lokalizacji. Istnieje funkcja „Znaczące lokalizacje” zaprojektowana w iOS, aby rejestrować, gdzie najczęściej odwiedzasz i inne informacje. Jeśli chcesz wyłączyć śledzenie lokalizacji na swoim iPhonie lub iPadzie, możesz sprawdzić następujący przewodnik.

Krok 1.
Otwórz aplikację „Ustawienia” na telefonie iPhone, a następnie wybierz opcję „Prywatność”.
Krok 2.
Stuknij „Usługi lokalizacji”, a następnie przewiń w dół, aby znaleźć „Usługi systemowe”. Znajduje się na dole interfejsu.
Krok 3.
Stuknij „Usługi systemowe”, a następnie wybierz opcję „Znaczące lokalizacje”. W tym kroku musisz wprowadzić hasło, aby aktywować Face ID lub Touch ID. Następnie możesz wyłączyć tę funkcję, przełączając przycisk „Znaczące lokalizacje”.
Znaczące lokalizacje

Część 4. Świetny sposób na ochronę Twojej prywatności i danych osobowych

Dzięki powyższym rozwiązaniom możesz wygodnie zarządzać usługami lokalizacyjnymi na iPhonie i iPadzie, niezależnie od tego, czy chcesz je wyłączyć, czy włączyć. Tutaj chcielibyśmy polecić łatwego w obsłudze menedżera danych iOS, iOS Data Backup & Restore aby pomóc Ci lepiej chronić swoją prywatność i wszystkie dane osobowe. Umożliwia tworzenie kopii zapasowych wszystkich rodzajów danych iOS, takich jak zdjęcia, filmy, piosenki, kontakty, wiadomości itp. Na komputerze. Co więcej, pozwala przywrócić wszystkie dane z powrotem w przypadku utraty niektórych ważnych.

Kopia zapasowa i przywracanie danych w systemie iOS

Pliki do pobrania

Kopia zapasowa i przywracanie danych w systemie iOS

  • Wykonaj kopię zapasową wszystkich popularnych danych iOS na PC / Mac i przywróć z kopii zapasowej na urządzenie iOS.
  • Obsługa zdjęć, kontaktów, wiadomości, notatek, kalendarzy i innych typów plików.
  • Wyświetl podgląd i kopię zapasową żądanych danych iOS z iPhone'a / iPada / iPoda na komputer
  • Obsługuje wszystkie modele iPhone'a, iPada i iPoda oraz wersje iOS.
Interfejs

Po przeczytaniu tego postu nie musisz się martwić śledzeniem lokalizacji. Pokażemy Ci szczegółowy przewodnik, który Ci pomoże wyłącz usługi lokalizacyjne na iPhonie i iPadzie. Jeśli nadal coś ci układa, nie wahaj się zostawić nam wiadomości.

Co sądzisz o tym poście?

Doskonały

Ocena: 4.6 / 5 (na podstawie głosów 100)Śledź nas na

Ikona DisqusZostaw swój komentarz i dołącz do naszej dyskusji

Mapy i lokalizacje

1. Mapy Apple nie działają 2. Jak zresetować lokalizację na iPhonie 3. Usuń Historię lokalizacji Google 4. Wyłącz usługi lokalizacyjne na telefonie iPhone 5. Zrzut ekranu Google Maps 6. Wyczyść historię Map Google
iOS Data Backup & Restore pudełko

Najlepszy wybór, aby wykonać kopię zapasową danych z iPhone'a / iPada / iPoda na Windows / Mac i bezpiecznie i skutecznie przywrócić kopię zapasową danych z iOS na urządzenie / komputer z systemem iOS.

Powrót do góry